Perfectionisme ConfidanzaDe lente is in aantocht, en tegelijkertijd voelen veel mensen zich toch wat onrustig, alsof er iets in de lucht hangt. Niets is zo vervelender als zijn met dit ongemakkelijke ondefinieerbare gevoel. Je weet niet precies waar je aan moet beginnen, of hoe je dingen kunt veranderen. Wanhoop niet, ook dit gaat weer voorbij. Deze fase van ‘niet-weten’ is een belangrijk onderdeel in het grotere geheel. Waarmee ik niet wil zeggen dat iedereen maar moet lijden. Niets is perfect, en tegelijkertijd is alles perfect, precies zoals het mag zijn.

Het wetende lijf

Enkele maanden terug heb ik een jonge, gevoelige en intelligente vrouw ontmoet. Ze stapte mijn praktijk binnen met een gespannen lijf en een vol hoofd. Haar hele houding drukt iets uit van een ingehouden, krampachtige poging tot zich staande houden. Ik kan haar kwetsbaarheid voelen, maar ook haar kracht, en haar verwarring over beiden. En dat allemaal in een paar seconden… Je herkent dat vast wel dat je met je lichaam op een sensitieve manier informatie binnenkrijgt, vooral als je je werkelijk kan afstemmen op het NU. In de danstherapie noemen we dit ‘het wetende lijf’ (van mij als therapeut in dit geval). Soms zijn woorden dan overbodig.

 

Neem jij wel eens een ademruimte?

Ik besluit om meteen te beginnen met een ademruimte, wel bekend van de mindfulnesstraining. Je geeft aandacht aan gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen en daarna focus je op de ademhaling in je buik of borstkas. Vervolgens breid je de aandacht uit naar het hele lichaam, je lichaam als een geheel... Ze opent zachtjes haar ogen. Tranen rollen over haar wangen en ze vertelt me bijna verontschuldigend dat ze nu zo extreem moe is. Ze begrijpt het eerst niet. Meteen daarna benoemt ze alsnog enkele redenen waarom ze nou zo uitgeput zou kunnen zijn. Alsof haar hoofd tegen haar praat. Ze heeft inderdaad naar eigen zeggen teveel gedaan, weinig momenten rust genomen, maar toch… Normaal gesproken kan ze dit allemaal aan. Dieper ingaande op het verhaal blijkt dat ze alles perfect wil doen, haar werk, haar huishouden, haar relatie en ook nog vrijetijdsbesteding met vrienden. Voor dit laatste heeft ze nou net geen tijd meer voor. Haar lichaam zegt “STOP”, en niks geeft haar meer energie. Ze is eigenlijk bang dat haar lichaam niet meer naar haar wil luisteren. Eigenlijk de omgekeerde wereld.
Ondertussen zie ik aan haar dat ze niet de tijd neemt om echt even te landen op de stoel, waardoor ze nauwelijks echt in haar lijf zit. Tijdens haar verhaal nodig ik haar uit om even goed waar te nemen hoe ze op de stoel zit. Ook herinner ik haar regelmatig aan ontspannen ademhalen. Haar adem stokt zo nu en dan. Vooral als ze zichzelf allerlei verwijten maakt. Deze kleine gewaarwordingen brengen haar vervolgens in het Nu, en langzaam zie ik ook haar spieren verzachten.

Perfectionisme versus acceptatie

Heb je de bereidheid te zijn met wat is? Ik vertel haar hoe ons analytisch brein heeft de neiging om meteen na te denken over wat we voelen, waardoor we soms niet meer in staat zijn om werkelijk stil te staan bij wat er speelt. Als je bereid bent te luisteren naar je lichaam, zal je vele antwoorden ‘horen’. Ik nodig haar uit door middel van mindful gewaarzijn ruimte te geven aan dat wat er is, te luisteren, te erkennen. We bewegen daarna nog even op muziek en sluiten af met een ademhalingsoefening op de stoel.

Verwelkom je gevoelens als een gast in je huis.

Herken jij dat ook? Als je je verdrietig voelt of bang, of als je spanning voelt in je lijf, kijk of je voor één moment je gevoelens gewoon kan laten zijn. Niet meteen hard gaan werken om alles op te lossen, weg te werken, te negeren of te onderdrukken. Als je je moe voelt, erken je moeheid. Ga niet meteen proberen de frequentie in je lichaam te verhogen omdat je vindt dat je niet moe mag zijn, of omdat dat nu niet uitkomt. Ben liefdevol naar je lichaam, geef ruimte aan je gevoelens en lichaamssensaties zolang als het nodig is. Laat je gevoel er zijn als het er wil zijn, laat je gevoel gaan wanneer het wil gaan. Verwelkom het gevoel als een gast in jouw huis (je lichaam) en geef je gast alle ruimte. Zonder te fixen, zonder hard te werken, of zonder het los te laten of te veranderen.

Wil je leren hoe je kunt Zijn met ongemak, pijn en verdriet, zonder daarin ‘de weg kwijt te raken’? Wil je ondersteuning in het omgaan met perfectionisme of gevoeligheid, dan nodig ik je van harte uit voor een individueel consult. Je kunt bellen of mailen via www.confidanza.nl.

Liefdevolle groet, Mila Verboeket

3 maart 2017