Jezelf zijn ConfidanzaKun jij jezelf zijn onder alle weersomstandigheden?

Soms dan wil je het liefst jezelf verstoppen en onzichtbaar zijn. De warme dekens over je heen trekken, kaarsjes aan, kopje thee erbij, en doen alsof je alle tijd hebt om even niets te moeten. Herken jij dit soort momenten? Verstop jij jezelf ook wel eens? Dit gebeurde mij enkele weken terug, nét voordat ik een open dag organiseerde in mijn eigen praktijk. Ik had er zo naar uit gekeken om het de hele wereld laten weten. Er stond voor mij iets belangrijks te gebeuren en dat wilde ik vooral samen vieren. Iets wat ik in vol enthousiasme en vanuit een natuurlijke flow ‘bedacht’ had werd opeens een heel groot ding waarin ik mezelf neer moest zetten.

Gedachten nemen een loopje met je

Mijn brein maakte er echt een spelletje van, meteen kwamen allerlei gedachten tevoorschijn. Donkere wolken verschenen nog voordat ik ook maar erg in had. Ik had er toch zo’n zin in, en wat gebeurt er dan nu? Ik werd bang dat niemand op kwam dagen, en meteen daarna dacht ik “als er maar niet tevéél mensen komen want dat kan ik waarschijnlijk ook niet aan”. En meer van dat soort gedachten. Je kent ze vast wel. In mindfulness noemen we dit maximaliseren, waarbij je gedachten echt een loopje met je nemen. “Maximaliseren maakt je leven een stuk zwaarder”

Je gaat nu terug naar start

Totdat ik me realiseerde dat het vooral in mijn hoofd afspeelde. Ik nodigde mezelf uit om terug te gaan naar de start. Met hernieuwde intentie kon ik in mijn hart weer voelen en wist ik waarom ik deze open dag ook al weer wilde organiseren. Meteen begon mijn hart weer te sprankelen, en een lichte vreugdevolle spanning maakte zich van mij meester. Ja!
“Ik hou ervan het leven te vieren, samen met lijf, hart, en ziel in beweging. “

Dat is het enige dat ik ‘verplicht was’ aan mezelf, het leven vieren. Ik kan je zeggen, het is een ware levenskunst om steeds terug in verbinding te blijven met je ziel, je hartsverlangen, je missie, terwijl er soms hindernissen op je pad komen. Het enige wat mij te doen staat in elke weersomstandigheid, is ZELF op komen dagen, ”to show up!”.

Rondzwemmen in de vijver van verlangen óf actie ondernemen

Het is belangrijk om jezelf alle tijd te geven als je denkt dat je dat nodig hebt. Het is goed om ruimte te creëeren, op zijn tijd rust te nemen, een leegte toe te laten. Deze momenten zijn voor mij nog altijd helend. Zeker nu in de herfst waarbij we van nature wat naar binnen keren, soms zelfs diep-ziel-duiken, en meer aandacht geven aan onze innerlijke bewegingen. Maar soms resulteert dit ook in het rondzwemmen in de vijver van allerlei behoeften, verlangens, wensen zonder de beweging ernaar toe te maken. Stiekem is er in mij altijd een verlangen om WEL zichtbaar te zijn, het leven te dansen, de energie te voelen van inspiratie, flow en schoonheid. De schoonheid en grootsheid in jezelf ruimte te geven doe je niet alleen door niets doen en rust nemen. De grootsheid mag ook gestalte krijgen in al je acties, je activiteiten, en zelfs je verplichtingen of je moetens. Want het gaat om te herinneren wie je bent, terug te komen in je eigen bron. Het klinkt misschien wat poëtisch, maar wat ik wil zeggen: "Kom in actie!".

Het leven leef je niet vanaf de zijkant.

Dat is wat ik ontdekte die dag. Ik neem ruimte in en vanuit mijn centrum betreed ik de wereld. Het is mijn (en onze) taak te zijn in alle liefde voor jezelf en voor anderen IN interactie met anderen. Het is zeker niet de bedoeling om je leven te leven vanaf de zijkant, wachtende op het juiste moment om in actie te komen, maar echt in het speelveld te gaan staan. Natuurlijk mag je ook af en toe in een hoekje staan om uit te rusten, te herbronnen of voor nieuwe focus. Je mag jezelf gunnen dat dit lege speelveld ingekleurd mag worden op jouw manier, zoals een tapijt van herfstkleuren zich langzaam vormt, tijdens het loslaten van wat jou niet dient.
Weet je wat nou het grappige was? Toen ik losliet wat niet van mij was, kon ik in alle vreugde en vol vertrouwen mijn voetstappen zetten. Het mooie is dat je dan stap voor stap gaat ervaren wat je nu te doen staat. Er volledig zijn, aanwezig zijn, met volle aandacht. En dat is wat ik deed. Vol liefde en compassie, ook naar mezelf, creëerde een ruimte waarin er veel mocht gebeuren. Al met al was het een inspirerende en bewogen dag, waar ik met veel dankbaarheid aan terugdenk.

Drie belangrijke sleutels om jezelf te zijn onder alle weersomstandigheden
1. Omarm elk seizoen in jou, ook je momenten van onzekerheid, angst en twijfel. Je hoeft niet altijd te doen alsof de zon schijnt. Wees liefdevol en compassievol met jezelf. Geeft ruimte aan dat wat ruimte nodig heeft, je mag boos of verdrietig zijn. Richt je daarna weer op wat je wel wil!

2. Draag zorg voor je wortels. Voed jezelf met dat wat jou doet stralen, dat wat jou sterker maakt. Dat wat jou inspireert en moeiteloos tot toegewijde actie aanzet.

3. Kom steeds terug in je centrum, soms zelfs het oog van de orkaan. Ervaar dan opnieuw de ruimte die jij mag en moet innemen. Zowel in je verticaliteit: jezelf neerzetten, manifesteren, laten horen, zichtbaar zijn. Als de horizontaliteit: delen, ontvangen, geven, contact en verbinding ervaren, maar soms ook overgave. Kijk of je een balans hierin kunt vinden. Durf hier mee te experimenteren, en volg ook je innerlijke impulsen om jezelf terug te trekken wanneer dit nodig is, of jezelf juist buiten je comfort-zone te bewegen (zonder je centrum te verliezen). Dus leef vanuit liefde en vertrouwen en niet vanuit angst.

Herfstige stormen blazen je niet zomaar omver, in tegendeel.
Ook kwam er opnieuw een besef in mij. Het is niet alleen tijdens zonneschijn dat ik kan stralen. Ook in herfstige stormen wordt onze kracht zichtbaar en voelbaar, en misschien juist wel dan.

Wat heb jij nodig om te stralen? Wanneer kun jij echt jezelf zijn? Ik hoor graag of ik je hierin kan ondersteunen.

Hartelijke groet, Mila Verboeket

3-11-2017

Voluit leven Confidanza

Drie belangrijke sleutels

In mijn praktijk krijg ik vaak vele zingevingsvragen die dieper gaan dan de ‘gewone’ vragen hoe om te gaan met stress of piekeren. Er ligt natuurlijk altijd iets aan de basis van hoe je omgaat met jezelf, de ander, het leven. De vraag die in individuele consulten vaak voorbijkomt is: “Help mij terug in mezelf te staan”. Ja ik weet het, het is geen perfecte formulering volgens de Nederlandse taal, echter het geeft wel precies de gevoelsbeleving weer van wat er speelt. Een aantal varianten zijn: leer me meer op mezelf te vertrouwen, ik wil voelen wat IK wil, ik wil weten wie IK ben. Het zijn allemaal volwassenen zoals jij en ik die normaal functioneren, echter wel  de behoefte voelen om meer uit het leven te halen. Wie wil dat nou niet? Meer genieten, meer ruimte om de dingen te doen waar jij blij van wordt, meer in ‘alignment’ zijn met wie je werkelijk bent. Ik als geen ander weet hoe het is om in de ‘overlevingsmodus’ te geraken.  Met name door een aantal ingrijpende verlieservaringen was ik genoodzaakt te kijken naar hoe ik WEL wil leven. Soms lijkt het dat er nogal wat moet gebeuren voordat je op zo’n omslagpunt bent. Tegenwoordig denk ik dat het ook veel te maken heeft met vergroten van bewustzijn en echt kiezen voor jezelf zijn. Niet vasthouden aan je eigen of andermans verhalen. Waarmee ik niet impliceer dat ik dat niet meer doe. Het is naar mijn mening daarom wel interessanter om te kijken hoe je uit deze overlevingsmodus raakt.

Zijn wie je bent: er is niets mis met jou, je bent niet gebroken!

Lees meer...

Pluk de dag ConfidanzaHeb je een druk leven en ben je gefrustreerd tijdens je vakantie?

3 luchtige zomertips om bij jezelf te blijven

Misschien heb je al vakantie gehad, maar herken je wel de worsteling met het dagelijkse moeten. Lees dan vooral verder.

Heb jij ook een druk leven? Ervaar je last van de dagelijkse hectiek, het vele moeten, al die verplichtingen (die je jezelf oplegt)? Zelfs in je vakantie! Probeer jij ook als een dolgedraaide schroef alles te combineren, waarbij je ergens in je achterhoofd wel weet dat je ook tijd voor jezelf mag maken? Want vakantie is toch om tot rust te komen, te chillen, los te komen van alles dat jou in een te hoge versnelling brengt?

Het komt er gewoon niet van. De dag begint al met allerlei dingen die net even anders gaan, je kunt niet op routine starten, de koffie is op, de hond heeft zichzelf al uitgelaten, de afwas staat er nog van gisteren omdat de vaatwasser stuk is. Nog even dit doen, dan dat ophalen, dan je kind ergens naartoe brengen of een boodschap doen voor een ander, de boekhouding doen, ’s middags nog een stapel papieren wegwerken. Vooral omdat je volgende week weer aan het werk gaat. Pffffff. Frustratie komt uit je oren, je vermoeidheid slaat toe. De paniek is compleet. Je stelt je vragen over hoe je én voldoende rust kan nemen, het overzicht niet compleet verliest, en toch ook plezier kunt hebben. Want ja, tijdens vakantie (of een weekendje vrij) MOET je lol maken natuurlijk.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar ik vreet mijn hoed op als je dit niet herkent (of hoe ging dat spreekwoord ook alweer?).

Lees meer...

Schaduw en licht Confidanza

De eerste etappe…

Het avontuur kan beginnen! Misschien heb je al eerder gelezen over mijn onweerstaanbaar verlangen om te gaan wandelen. Het Pieterpad lopen welteverstaan, een wandelpad dat door heel Nederland loopt van Pieterburen naar Maastricht, met als eindpunt de befaamde St. Pietersberg. Vele dappere wandelaars zijn mij voorgegaan, misschien ben jij er daar één van?

Ik neem je graag mee op reis vol emoties, gedachtenkronkels en inzichten, licht en schaduw; maar bovenal ‘genieten in het hier en nu’. 

Lees meer...

Het geheim van balans ConfidanzaHeb je al vakantie of misschien een lekker lang weekend in het vooruitzicht en vind je het leuk om wat zomerse inspiratie op te doen? In mijn vorige blog schreef ik over disbalans tussen geven en nemen, iets waar we allemaal wel eens tegenaan lopen. Ik kreeg er nogal uiteenlopende reacties op. Mezelf kwetsbaar opstellen is natuurlijk ook best spannend moet ik toegeven. Maar het allerliefste wil ik gewoon mezelf zijn en dit wens ik jou ook toe! Soms is dat kwetsbaar, soms is dat lief, zacht en mooi, soms gewoon onzeker en chaotisch, maar bovenal krachtig in de kern.

Dat is wat ik geloof, en sterker nog waar ik echt op vertrouw: dat er in ieder van ons een enorme kracht schuilgaat!

Echter soms is deze kracht wat bedolven onder mist, ‘gedoe’, of aanhoudende verhalen die je jezelf vertelt. Je kunt deze kracht ook wel grootsheid noemen of ‘aligned’, afgestemd op je werkelijke ‘ZIJN’. Vaak krijgt dit ruimte, maar soms beperk je jezelf juist door bepaalde negatieve overtuigingen of oordelen. In dit blog deel ik graag nog meer tips over hoe je dan daadwerkelijk meer naar jezelf leert luisteren en deze balans vindt én houdt.

Lees meer...