8e44bb2e 54b0 4f44 8989 7f5a111e6d8eHoe je op een natuurlijke manier naar jezelf luistert en daardoor bruist van energie..

In mijn praktijk kom ik regelmatig vragen tegen over energie en balans. Vooral de vraag: “Hoe behoud ik mijn energie in stormachtige tijden?”, staat centraal. Hier zijn natuurlijk vele antwoorden op. Echter zie ik het als mijn missie om jou jezelf te laten helen, je eigen antwoorden te vinden. Je opnieuw te laten verbinden met je eigen natuurlijke ritme.

Laatst liep ik in een prachtig natuurlandschap, en realiseerde ik me weer hoe mooi de natuur ons eigen innerlijke ritme weerspiegelt. Daarom neem ik jullie mee in nog een kleine terugblik over afgelopen maand en een vooruitblik op de maand februari in de hoop dat je in je krachtige natuurlijke energie mag komen, en blijven.  

Afgelopen wintermaand ervaren we op een natuurlijke manier een periode van inkeer, het naar binnengaan. Het weer weerkaatst de onrust van binnen, misschien ook wel de onrust in jou.  Er was sneeuw, regen en storm, zelfs ook hier en daar een warme dag.
Na alle goede voornemens lijkt het alsof je meteen in actie moet komen, en als je dat niet doet, dat je je kansen mist. Het tegendeel is waar. Het is juist een periode waarin je mag voelen wat er diep van binnen geboren mag worden, zonder dat je meteen zeer actief wordt. Als zaadjes die langzaam kiemen, net als in de natuur. Meedeinen op de golven van bezinning, stilte en liefde voor jezelf geven je juist de mogelijkheid om daadkrachtig en duurzaam goed voor jezelf te zorgen. MoeT vervangen voor moeD. De moed om te luisteren naar binnen, zonder meteen te gaan rennen als een kip zonder kop.

Hoe is dat voor jou, om de stilte toe te laten, jezelf rust te gunnen, en niet meteen van alles te moeten? Kun je je daar werkelijk aan overgeven? Kun je de meerwaarde zien van een rustperiode waarin je tot bezinning kom? Waarin je mag voelen wat er leeft, en borrelt van binnen. Ik merk zelf dat het me goed doet, inspireert, ruimte geeft. Bijvoorbeeld door een mooie wandeling te maken in de kou, een yogales te volgen, te mediteren, te mijmeren bij het haardvuur, te schrijven in mijn dagboek.  
Ik voel me bijvoorbeeld na dansen of een yoga les weer fris, helder in mijn hoofd, ruimtelijk en zacht. Spanning in mijn lichaam verdwijnt, lost op, en mijn lichaam verbindt zich weer op een natuurlijke manier met verlangens, behoeften, maar ook met liefde en warmte. 

In de stilte (leegte), ontstaat er ruimte voor dat wat nog geen aandacht heeft gehad.

Nu vanaf februari staan we weer aan het prille begin van een periode van expansie, groei, en uiteindelijk vormgeving. Misschien voel je zelf de onrust ook al, broeien er al ideeën in je en heb je behoefte aan meer contact met de buitenwereld. Alles wat even heeft mogen rusten, komt nu langzaam weer tot leven. Maar ben niet te snel. Misschien hou je net als ik van de winterperiode, of baal je vooral van het weer, het binnen zitten en ogenschijnlijk niet vooruit kunnen. Wat er ook in je leeft, wat je plannen ook zijn, laat ze nog even rijpen. Ren er niet snel mee naar buiten. Maak voorzichtig contact met anderen, laat je ideeën horen, zoals je dat doet bij een eerste kennismaking. Deel niet alles al, want dan wordt het plat, en dan krijgt dat wat in jou naar buiten leeft, weinig ruimte om volwaardig te groeien en zijn natuurlijk weg te volgen. De weg van verlangen, impuls, intentie, naar structuur en vorm.

"Gras gaat niet sneller groeien door eraan te trekken"

Hier een aantal tips om verbinding te maken met je natuurlijke ritme:

1. Geef dus jezelf en je lichaam liefdevolle aandacht, accepteer de seizoenen in jou. Elke dag komen de vier seizoenen voorbij. Ook elke ademhaling heeft een ritme: inademen (expansie) en uitademen (contractie), daarna rust.

2. Voed je zelf met inspiratie, zodat dat wat je allemaal denkt te moeten of willen ondernemen nog meer vorm krijgt zoals het bedoeld is. Dus niet vanuit moeten en forceren.

3. Neem voldoende rust, momenten van bezinning kunnen waardevol zijn. Vind hierin je eigen balans. Schrijf je eigen recept uit met de benodigde ingrediënten: rust, inspanning, voeding, inspiratie, bezinnen en verwerking.

4. Laat je ook inspireren door je omgeving, langzaam weer meer contact met de buitenwereld kan je energie doen toenemen. Onderneem bijvoorbeeld op kleine schaal weer iets met anderen als je daar blij van wordt.

Wil je meer in je element komen op een natuurlijke en krachtige manier, dan ben je welkom om mee te doen aan de cursus Dans (in) je element eind februari. Wil je persoonlijke ondersteuning in het vinden van balans en energie, dan kun je ook terecht voor een individueel consult. Ik wens jou een mooie energieke en liefdevolle periode toe.   

Liefdevolle groet, Mila Verboeket
5-02-2017

Blauwe Maandag ConfidanzaOp een blauwe maandag…..

Ken je dat? Dat je een (onbestemd) verdrietig gevoel hebt, of misschien zelfs bang of boos bent, en niet zo goed weet hoe hiermee om te gaan? Je humeur of je stemming bepaalt je hele doen en laten, en dat van je omgeving natuurlijk ook. Je slechte humeur is volgens geleerden nog iets anders dan de algehele stemming van Blauwe Maandag, oftewel depri-maandag. Ik schreef er vorig jaar ook al een blog over. Volgens het CBS lijden meer dan 1 miljoen mensen aan een depressie. Op blauwe maandag is de feeststemming van december reeds voorbij en eventuele goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn reeds gesneuveld.
Vanuit de geschiedenis komt de term blauwe maandag nog ergens anders vandaan. De schepen voeren uit en op een blauwe maandag kwamen ze terug.
Nou soms wil ik mijn verdriet, boosheid of angst het liefst ook de laan uit sturen, afleiding zoeken, negeren, vermijden. Echter ik word er zo moe van, om maar te doen alsof het er niet is… Het broeit van binnen, ik krijg allerlei lichamelijke klachten. Ongevraagd komen er allerlei negatieve gedachten en oordelen op gang en dan is de cirkel rond.

Toch wordt er juist vanuit mindfulness en in het bijzonder vanuit compassietraining uitgenodigd om te zijn met je emoties en je gedachten. Het liefst oordeelloos. Je er op zijn minst bewust van te zijn, er aandacht aan geven. Je emoties ruimte te geven.  

Hoe voorkom je nou dat je niet in je emoties blijft hangen?

Lees meer...

Verdriet ConfidanzaHet weer is herfstwaardig, het einde van dit jaar is alweer in zicht. Op weg naar mijn werk was er zelfs al een winters tafereel dat herinnert me aan dat de tijd zo snel voorbij glijdt. In deze drukke decembermaand ga ik soms te hard van stapel. We kennen allemaal momenten van verdriet, pijn, onrust en spanning. De kille, donkere feestmaand benadrukt soms nog maar eens de donkerte en zwaarte in onszelf. Veel mensen om me heen herkennen het gemis van dierbaren, staan stil bij verdriet en verlies. Zo ook bij mij. Maar om eerlijk te zijn, is mijn neiging om juist dan in de versnelling te gaan, nog meer te werken en mijn agenda helemaal vol te plannen.


Een vorm van vluchten, negeren of vermijden?

Hoe je het ook noemen wil. Een menselijk gegeven als je het mij vraagt. Weggaan van je verdriet in plaats van het te begroeten, laat staan te omarmen. Herken je dat ook? Het lijkt een mechanisme te zijn dat er voor zorgt dat je jezelf overtuigd dat je echt geen tijd hebt om stil te staan bij wat er van binnen leeft. Maar stiekem ren je er van weg. 

Herken jij ook de angst om te breken, om te verzuipen of op te lossen in het grote verdriet?   

Lees meer...

Afb een nieuw begin Confidanza

Een nieuw begin

Het nieuwe jaar is begonnen. De magische deur is open gegaan. Voor velen van ons vaak een moment waarop we hebben stilgestaan bij wat we hebben, wat we verloren zijn en wat in beweging is gebracht.
Met nieuwe intenties, ideeën, plannen en doelen stappen we 2018 in. Hopelijk gaat dit voor jou ook samen met hoop, liefde voor jezelf en anderen, lef, speelsheid, lichtheid of wat je jezelf ook maar toewenst.
Heb je al een plan gemaakt? Of begin je gewoon te lopen?

Toen ik afgelopen jaar het Pieterpad liep, vond ik het maar wat fijn om een boekje te hebben met een beschrijving van mijn pad. Ik kon de aanwijzingen niet altijd 'lezen' of begrijpen, liep soms zelfs alsnog verkeerd, of raakte enorm geïnspireerd door iets wat op mijn pad kwam wat niet in het boekje stond. Dit bracht mij naast een stukje veiligheid en richting, ook een heerlijk gevoel van ontspanning om gewoon te zijn zonder al teveel moeten. Verwachtingen loslaten, je eigen weg kiezen, kan enorm bevrijdend zijn.

In hoeverre durf jij je eigen route te kiezen, een nieuw begin te maken? 

Lees meer...

Jezelf zijn ConfidanzaKun jij jezelf zijn onder alle weersomstandigheden?

Soms dan wil je het liefst jezelf verstoppen en onzichtbaar zijn. De warme dekens over je heen trekken, kaarsjes aan, kopje thee erbij, en doen alsof je alle tijd hebt om even niets te moeten. Herken jij dit soort momenten? Verstop jij jezelf ook wel eens? Dit gebeurde mij enkele weken terug, nét voordat ik een open dag organiseerde in mijn eigen praktijk. Ik had er zo naar uit gekeken om het de hele wereld laten weten. Er stond voor mij iets belangrijks te gebeuren en dat wilde ik vooral samen vieren. Iets wat ik in vol enthousiasme en vanuit een natuurlijke flow ‘bedacht’ had werd opeens een heel groot ding waarin ik mezelf neer moest zetten.

Gedachten nemen een loopje met je

Lees meer...